Hypo Král

Srovnávač hypoték
po-pá 8:00 - 17:00
On-line žádost

Je centrum města to pravé místo pro bydlení?

Současně s Vámi zde právě hledá financování 110 zákazníků. Uživatelské recenze.

V naší zemi je spousta krásných míst k žití. Jen každý preferuje něco jiného, a tak se nedá jednoznačně říci, že třeba vesnička u Brna bude to pravé ořechové pro všechny. Každopádně jsou města a místa, která jsou vytížená více než jiná. Jedná se hlavně o studentská města. Ty přes školní rok praskají pomalu ve švech. Průmysl najdeme všude a pracovní síla, stejně jako zmínění studenti musí někde bydlet.

Je život ve větším městě kvalitní?

Vezměte si třeba takový Zlín. Univerzita Tomáše Bati láká spoustu mladých lidí. Ti poté bydlí hlavně na kolejích či v pronajatých bytech. Nejspíše blízko centra, aby to měli všude blízko. Jenže spousta místních obyvatel z centra utíká spíše na okraj města anebo se rovnou stěhují úplně pryč. Proč tomu tak je?

  • Hlavním a velmi zásadním důvodem jsou nízké platy a s tím spojené dražší bydlení. Mzda je zde hluboko pod průměrem. Kde není poptávka, není ani nabídka. A je fakt, že firma může nabídnout pouze takový plat, na který dokáže sama vydělat. Proto se lidem pracujícím ve Zlíně těžko žije, aspoň tak hovoří sami obyvatele Zlína. Především v centru jsou drahé byty a energie také nejsou žádnou levnou záležitostí. Hlavně voda je často zmiňovaná ve spojitosti s vysokými měsíčními platbami.
  • Další špatnou vizitkou je špatný stav komunikací, chodníků a vůbec přístupových cest po celém centru. Naopak doprava MHD je velmi dobrá.
  • Nedostatek míst k bydlení. V centru města se nekoná žádná nová výstavba. Město nevlastní moc pozemků. Vše je ve vlastnictví soukromníků. Nyní však radnice začíná vypracovávat dlouhodobý projekt, na vykoupení dostatek stavebních míst, na kterých by vyrostly nové bytové domy.

Výhody Zlína

Naopak je dobré zmínit, ať pořád jen nehaníme, že je ve Zlíně zdravé prostředí, dobrá úroveň kulturního vyžití, dostatek škol a zdravotnických zařízení a mnoho dalšího. Město je to moderní a určitě má v budoucnu co nabídnout. Řešením levnějšího bydlení je okraj města nebo bydlení v satelitním městečku, kde ceny domů pomalu klesají.

Navíc v centru máte všechno na dosah ruky. Obchody, lékárny, poštu.

Kde se dá bydlet

V současné době je ve výstavbě bytový dům v části Malenovice. Jde o klidnou lokalitu a příjemné prostředí pro bydlení. Mnoho bytů je již prodáno, některé jsou stále k dispozici. Jejich cena není až tak vysoká, protože se nejedná o samotné centrum Zlína. Jde spíše o byty menších rozměrů, protože ty jsou dnes velmi žádané. Ceny bytů se pohybují od 1 300 000 Kč a to není nijak závratná suma. Rozlohou a velikostí podobné byty v centru města stojí o dobrý milion korun víc. A to už je pořádná úspora peněz, budete-li bydlet kousek mimo hlavní dění.

Navíc bydlení na okraji města je pro rodiny s dětmi mnohem lepším místem k žití. Rodiče se nemusí obávat pustit děti samotné ven a nájmy a placení energií nevyždímají rodinnou kasu.

Vzhledem k současným stále nízkým úrokům hypoték, se spousta lidí pouští nejen do koupě vlastního bydlení, ale i do investic do nemovitostí. Současné okolnosti tomu stále přejí. Jak tomu bude po zpřísnění podmínek, je ve hvězdách.